Hopp til innhold

Back to the office!

I løpet av de siste fire månedene har vi alle tilnærmet oss flere nye ferdigheter hva gjelder å jobbe og kommunisere digitalt. Kanskje har det vært å dele filer på rett måte, bruke chat for å holde teamarbeidet gående, eller bruke nye videosystemer for å holde møter.

Noen av oss har ventet lenge på denne måte å jobbe på og tatt utfordringen på strak arm, mens andre var kanskje noe motvillige i starten. Uansett er det ingen tvil om at vi har lært mye nytt om digitale arbeidsverktøy og hvordan vi personlig forholder oss til dem. Med nye egenskaper om digitale verktøy og effektive måter å jobbe på er det ingen tvil om at vi sammen kommer sterkere ut fra denne situasjonen. 

Sakte men sikkert kryper vi nå ut fra hjemmekontorene og tilbake til arbeidsplassen og en mye etterlengtet sosial arbeidsdag. Selv om det virker som at hverdagen går mot “normalen” igjen, er det mye som kommer til å endre seg, og dette kanskje for det bedre. Vi kommer til å ha mindre nærkontakt, andre hygieniske rutiner, mer konservativt forbruk, reise mindre, og sist, men ikke minst, kommunisere veldig mye mer med bruk av digitale verktøy. 

Møter over video er noe som har eksistert i lang tid, men det har aldri blitt veldig utbredt. Mange har også vært skeptisk til dette, da det til tider kan være problemer med linje, dårlig kvalitet på bilde, og lyd som plutselig forsvinner. Det er ikke rart vi da har vært litt tvilsomme til videomøter. Det mange av oss ikke vet at det er fullt mulig å gjøre noe med disse problemene, og det trenger heller ikke å være komplisert eller kostbart.

Med riktig utstyr og kunnskap til hvordan dette brukes kan videomøter erstatte mange fysiske møter og gi besparelser både i tid og kroner. For at dette skal fungere godt er det tre ting som må være til stede:

Videotjeneste

Plattformen vi bruker til å holde videomøter varierer fra bedrift til bedrift. Veldig mange i Norge bruker Microsoft Teams som en del av Office pakken, men det finnes også flere andre gode alternativer som norske Pexip, eller folkelige Zoom. Uansett hvilken videotjeneste du bruker er det viktig at du er godt kjent med den. Alle tjenestene har fordeler og ulemper, men hvis du kjenner godt til disse og hvordan systemet ellers brukes burde oppsett og gjennomføring av videomøter gå som smurt. Vi har kompetanse på flere store videotjenester, og hjelper deg gjerne med å velge hvilken som passer best for deg, eller hjelper deg med bruk hvis tjenesten allerede er på plass!

Krystallklart bilde

Du tenker kanskje at om motparten ser meg i detalj ikke er så viktig. Men, dersom videomøter skal kunne erstatte fysiske møter, er en stor utfordring at det personlige ved møtene mangler. Dette skyldes ofte at vi ikke ser den eller de andre i møte klart og tydelig. Med et godt webkamera blir det altså mer personlig. Dagens webkameraer filmer som regel i full HD, har smarte lyssensorer som “dimmer” bildet, vidvinel-linser for å fange hele møterommet og noen har til og med kunstig intelligens som gjør at du slipper å justere bildet manuelt. En god videotjeneste i kombinasjon med et godt kamera gjør stor forskjell!  

Ren lyd

Sist, men ikke minst, er det selvfølgelig essensielt å bli hørt. Når vi nå gjennom videotjeneste har sikret at kontakten med møtedeltakerne ikke blir brutt, altså at lyd og bilde ikke faller ut, og gjennom et godt kamera sørger for at vi blir sett , er det viktig at vi også blir hørt. Ofte kan det være problematisk at lydkvaliteten er dårlig, for eksempel ved skjærende lyd eller ekko og “feedback”. Med en god mikrofon og høyttaler fjerner du dette problemet. Lydkvaliteten på en høyttaler/mikrofon utviklet for videomøter er betydlig mye bedre en den du har på datamaskinene ol. Som oftest er det også innebygd teknologier i mikrofonene som utestenger ulyder som fikling med papir og heller fokuserer på stemme. Mange har også funksjoner for å eliminere ekko.  

Videomøter erstatter fysiske møter

Dersom disse tre punkten er på plass kan videomøter faktisk erstatte fysiske møter. Det blir mye mer effektivt og du kan spare mengder i reisetid og andre kostnader knyttet til dette. I tillegg er også betydelig mer personlig enn en telefonsamtale. For å gjør det enkelt for deg å fortsette med videomøter uten å bruke tid på å sette deg inn i forskjellen på videotjenester og plattformer har vi funnet fram et utvalg produkter som passer de fleste norske virksomheter, enten om du bruker Teams eller andre tjenester. 

For brukere av Teams: 
Lenovo ThinkSmart View er på mange måter vår tids svar på fasttelefonen på pulten. Du kjører alt av samtaler gjennom enheten, enten med eller uten video. Ellers kan den brukes som en visningsskjerm hvor du har arbeidsdokumenter ved siden av når du jobber. På denne måten frigjør du maskinen din for administrative oppgaver og kan jobbe mer effektivt. 

Se mer her: https://shop.communitech.no/collections/teamsrom/products/personlig-moteenhet-for-teams

For brukere av andre tjenester: 
Huddly GO er et lite webkamera stappet med kvaliteter. Huddly er utviklet og produsert i Norge, og du vil kjenne kvaliteten fra første gang du holder kameraet i hånden! Dette er et fullverdig konferansekamera som passer perfekt til små og mellomstore møterom, men også til hjemmekontoret. Det er så portabelt og brukervennlig at du kan ta det med over alt som ditt personlige møterom.

Se mer her: https://shop.communitech.no/collections/webkamera/products/huddly-go-kompakt-konferansekamera