Hopp til innhold
Hold flyten med videomøter

Hold flyten med videomøter

I løpet av de siste fire månedene har vi alle tilnærmet oss nye ferdigheter hva gjelder å jobbe og kommunisere digitalt. Kanskje har det vært å dele filer på rett måte, bruke chat for å holde teamarbeidet gående, eller holde møter over video.

Noen av oss har satt pris på måte å jobbe på og tatt utfordringen på strak arm, mens andre kanskje var noe motvillige i starten. Uansett har vi lært mye nytt om digitale arbeidsverktøy og hvordan vi forholder oss til dem. Med nye ferdigheter med digitale verktøy og effektive måter å jobbe på, er det ingen tvil om at vi sammen kommer sterkere ut fra denne situasjonen. 

Sakte men sikkert kryper vi ut fra hjemmekontorene og tilbake til arbeidsplassen. Selv om det virker som at hverdagen går mot “normalen” igjen, er det mye som kommer til å endre seg, og dette kanskje for det bedre. Vi kommer til å ha mindre nærkontakt, andre hygieniske rutiner, mer konservativt forbruk, reise mindre, og alt dette kan videomøter bidra til å oppnå. 

Møter over video har eksistert i lang tid, men aldri har blitt fullt utbredt. Mange har vært skeptiske til dette da det til tider kan være problemer med linje, dårlig kvalitet på bilde, og lyd som plutselig forsvinner. Da er det ikke rart vi har vært litt tvilsomme til videomøter. Det flere derimot ikke vet er at det er fullt mulig å gjøre noe med disse problemene, og det trenger heller ikke å være komplisert eller kostbart.

Med riktig utstyr, og kunnskap til hvordan dette brukes, kan videomøter erstatte mange fysiske møter. For at dette skal fungere godt må tre ting være til stede:

En god plattform

Plattformen vi bruker til å holde videomøter varierer fra bedrift til bedrift. Mange i Norge bruker Microsoft Teams som en del av Office pakken, men det finnes også flere andre gode alternativer som norske Pexip, eller folkefavoritten Zoom. Uansett hvilken videotjeneste du bruker er det viktig at du er godt kjent med den. Alle tjenestene har fordeler og ulemper, men hvis du kjenner til disse og hvordan systemet ellers fungerer burde oppsett og gjennomføring av videomøter gå som smurt. Vi har kompetanse på flere store videotjenester, og hjelper deg gjerne med å velge hvilken som passer best for deg. Vi kan også rådgi hvis tjenesten allerede er på plass!

Krystallklart bilde

Du tenker kanskje det ikke er så kritisk om motparten ser deg i detalj, men dersom videomøter skal kunne fungere like godt som fysiske møter, er en stor utfordring at det personlige ved møtene mangler. Dette skyldes ofte at vi ikke ser den eller de andre i møte klart og tydelig. Med et godt webkamera får møtet altså et mer personlig preg. Dagens webkameraer filmer som regel i full HD, har smarte lyssensorer som “dimmer” bildet, vidvinel-linser for å fange hele møterommet og noen har til og med kunstig intelligens som gjør at du slipper å justere bildet manuelt. En god videotjeneste i kombinasjon med et godt kamera gjør stor forskjell!  

Ren lyd

Sist, men ikke minst, er det selvfølgelig essensielt å bli hørt. Når vi nå gjennom videotjeneste har sikret at lyd og bilde ikke faller ut, og gjennom et godt webkamera sørger for at vi blir sett , er det viktig at vi også blir hørt. Ofte kan det være problematisk at lydkvaliteten er dårlig, for eksempel ved skjærende lyd eller ekko. Med en god mikrofon og høyttaler fjerner du dette problemet. Lydkvaliteten på høyttaler og mikrofon tilpasset videomøter er betydelig mye bedre en den du har på datamaskinen eller headset. Som oftest er det også innebygd teknologier i mikrofonene som utestenger ulyder som fikling med papir og heller fokuserer på stemme. Mange har også funksjoner som eliminerer ekko.  

Videomøter erstatter fysiske møter

Dersom disse tre punkten er på plass kan videomøter ofte erstatte fysiske møter. Det blir mye mer effektivt og du kan spare mengder i reisetid og andre kostnader knyttet til dette. I tillegg er det også betydelig mer personlig enn en telefonsamtale. For å gjør det enkelt for deg å fortsette med videomøter når du er tilbake på kontoret, uten å bruke tid på å sette deg inn i forskjellen på videotjenester og plattformer, har vi funnet fram et utvalg produkter som passer de fleste norske virksomheter, enten om du bruker Teams eller andre tjenester. 

For brukere av Teams: 

Lenovo ThinkSmart View er på mange måter vår tids svar på fasttelefonen på pulten. Du kjører alt av samtaler gjennom enheten, enten med eller uten video. Ellers kan den brukes som en visningsskjerm hvor du har arbeidsdokumenter ved siden av når du jobber. På denne måten frigjør du maskinen din for administrative oppgaver og kan jobbe mer effektivt. 

Se mer her: ThinkSmart View

For brukere av andre tjenester: 

Huddly IQ gir deg profesjonelle videomøter uansett om det er fra møterommet, pulten, hjemmekontoret, kafeen, bilen eller parken og passer til alle videoklienter. IQ er et av de mer avanserte kameraene på markedet med innebygd kunstig intelligens som automatisk tilpasser bildet etter situasjonen. Kombinasjonen av kunstig intelligens og 150° vidvinkel-linse og kraftig mikrofon gjør at du slipper å knote med plassering og justering av kameraet.

Se mer her: Huddly IQ

Forrige artikkel BYOD vs komplett møteromsløsning?
Neste artikkel Pexip - Norges svar på videokommunikasjon